Our Case Studies

Our Case Studies

Our Case Studies

Bishops Keep | Farnham, Surrey

130-Unit Residential Development

Built on the former Farnham Hospital site, close to the centre of the elegant market town of Farnham, this new stylish development consists of 130 units designed in 2 bedroom apartments and 2, 3, and 4 bedroom houses.

The use of prefabricated timber frame wall and floor panels together with trussed rafter roofs allowed the construction of the buildings above ground to proceed at a fast rate. This speed of erection together with the advantages of improved site safety, good thermal properties, low carbon content, and the extensive use of frame make this the obvious choice of construction method.

The 3-storey terraced houses incorporated steep pitched roofs and narrow, largely glazed front and rear walls. This posed interesting structural stability problems but these were resolved by the use of special timber racking panels and steel portal frames.

Bishops Keep

  • Main Contractor | Bellway Homes (South East)

  • Timber Frame Manufacturer | Pinewood Structures

  • Architect | CMYK Ltd

Library of Birmingham | Birmingham

Rushmoor Engineering worked as a consultant for GK Design Contracts designing and engineering elements of the cladding for the new Library of Birmingham.

Located in Centenary Square, the new £186m modern library was commissioned as a key part of Birmingham's regeneration plan. Rushmoor Engineering designed the glass skylight over the five-storey central book rotunda library that rises through the middle of the building. The library incorporates performance spaces and rooftop terraces with landscaped gardens. Rushmoor Engineering also designed the cladding to the top storey Shakespeare memorial room - a golden rotunda designed to house the original carved wood panels from the city's former Victorian Library. This also had a conference room with a curved glazing viewing area that has far-reaching views over the city.

The building is on the shortlist for the RIBA Stirling Prize 2014 and won the BBC public vote for Britain's Favourite New Building 2014.

Library of Birmingham

  • Client | Birmingham City Council

  • Architect | Mecanoo Architecten

  • Main Contractor | Carillion Building

Wilberforce Court | Epsom, Surrey

Student Accommodation Incorporating 70 Bedrooms

Initially designed as a 3 storey block, it later became apparent that the client desired a fourth floor which was being held back due to planning restraints. This could be constructed in the future and would add a further 13 Bedrooms. Our initial design was modified for the allowance of this additional future storey.

A restricted site including large trees resulted in a very unusual layout design by the architects, including the use of curves set out from the centre of two trees to avoid building near their roots. In addition, large cantilevers of up to 800mm were specified with the upper floors of the building having a greater footprint than the ground floor. These unusual features combined to create a challenging timber frame design project.

Working closely with the timber frame manufacturer Target Timber Systems, the site erection team and the architects from an early stage was essential to achieving the desired finished building.

To achieve the required impression of a curve, we designed and supplied standard height rectangular panels segmented into lengths of approximately 1200mm depending on window locations. As the centre of the tree was the base point for setting out the curve, we created a grid giving both x & y coordinates to each critical point (panel end) along the curve.

Cantilevered 300mm deep Glulam engineered joists were designed perpendicular to the radius of the curve at first floor to support the cantilevered building above.

The completed look of the building was finished by the installation of a sedum green roof.

Wilberforce Court

  • Completion Date | September 2010

  • Manufacturer | Target Timber Systems Ltd

  • Client | University for the Creative Arts, Epsom

  • Architect | Geoffrey Sloan Associates

  • Erector | Elite Carpentry

Chertsey Bridge Wharf | Epsom, Surrey

Three and Four Storey Luxury Apartment Buildings

This prestigious development is located on the Thames Embankment, adjacent to Chertsey Bridge. The site was previously occupied by a boat yard, encouraging the architect to embody a nautical theme into the design. Porthole style windows and curved roofs with exaggerated eaves overhangs added to the overall impression of the development.

Balconies are well positioned to take full advantage of the view over the river, and a curved open atrium gives a luxurious entrance to the units. These special features created many challenges to our engineers and timber frame designers but the results speak for themselves.

Chertsey Bridge Wharf

  • Building Contractors | Laing Homes, Thames Valley

  • Architect | MLRS Architects

  • Timber Frame Manufacturers | Pinewood Structures Limited

St Teresa's School | Effingham, Surrey

School Extension and New Preparatory School

St Teresa's school operated from two sites and had a long term vision to combine the facilities onto one location. The architect developed a proposal for further development at the senior school site on Effingham Hill that would provide a new preparatory school and further facilites to the senior school. This was a very interesting and unique architectural project, which required a specialised timber frame design. Incorporated within this, was the need to design for disproportionate collapse.

Some of the challenges that were overcome during the course of this project included the use of 194mm wall studs for panel heights of over 6m. Timber infill panels were designed to suit steel frames within a new hall. Timber ring beams were engineered to carry loads in an event of an unforeseen disaster.

The roof on this project was designed as Timber I-Beam roof cassettes. This allowed us to meet architectural eaves details, with a factory fixed overhang. In addition to this, the use of a crane on-site allowed the installation of the roofs for phase 1 and 2 to be installed within a couple of days, when 12 days had been allocated by the contractor. This was subject to the profiled rafters and firrings to be fitted on the flat roof areas.

An upper floor rainwater collection tank has been included within this project. The recycled water will be used for sanitation purposes. All additional loads for this tank were taken into account for the joist and wall calculations.

Throughout the site a good relationship between three main building disciplines has been achieved (Timber, Steel & Concrete).

Completed on time in December 2008, this was the first job for a new client, and its success has helped to establish an ongoing professional relationship with them.

St Teresa's School

  • Architect | Miller Bourne Architects

  • Timber Frame Manufacturers | A1M Timber Building System

  • Building Contractors | R Durtnell & Sons Ltd

Earlswood Park | Bagshot, Surrey

House and Apartment Development

Rushmoor Engineering were engaged by Space4 to provide the structural designs for this Charles Church development consisting of a mixture of two bedroom apartments and two, three, four, five and six bedroom homes.


These premium homes are built to a high standard and situated behind the Nottcutts Nursery on the A30. The Space4 unique and patented timber frame system improves insulation and air tightness providing reductions in heating costs and a comfortable living environment.

Earlswood Park

  • Main Contractor | Charles Church Developments

  • Timber Frame Manufacturer | Space4

  • Architect | Head Projects

Julian Hospital | Norfolk

New Dementia Intensive Care Unit

This new healthcare development for Norfolk and Waveney Mental Health NHS Foundation Trust consists of three single-storey timber frame wards, all adjoining to a central area consisting of communal areas, administration areas, and training facilities arranged over two storeys. This central area was achieved by using a central steel frame with timber frame infill panels.


The interface of the timber frame and steel frame structure had to be carefully co-ordinated between all the parties involved. This helped to establish the setting out a relationship between the steel frame and the timber, incorporating the deflection of the steel structure.

Timber infill panels to the core area were designed to be installed on site after the erection of the steel frame to suit the programmed sequence of construction.

Circular Central Core – based around steel columns set to the given radius. This area was achieved by using pre-cut plywood plates to the specified radius, installed on site with the modular vertical studs being ‘stick built’ in-situ. To enhance the profile of the structural curve, two layers of 9mm OSB sheathing lapped were installed. Architectural finishes were then added to this face.


The roof was designed with profiled Glulam feature beams and curved steel beams supporting timber roof joists finished with a sedum green roof covering.

Julian Hospital

  • Client | RG Carters

  • Timber Frame Fabrication and Erection | Pinewood Structures Ltd

  • Steelwork Engineering | Scott Wilson

  • Architectural Design | Ingleton Wood

Regency Park | Eastbourne, Sussex

Residential Development and Community Care

This coastal development consists of five blocks of two and three bedroom apartments and a community centre. It was designed for Pinewood Structures Ltd on behalf of George Wimpey South East.

Eastbourne Borough Council agreed the sale of Wartling Road Coach and Lorry Park to George Wimpey and it will bring over £13million worth of benefits to the town.


The project provides valuable resources that will be invested in capital projects to enhance facilities throughout Eastbourne including leisure and recreational provisions. Eastbourne council said “The Council is delighted to be able to bring this underused and prominent site to development. It will bring significant benefits to the area, as well as improve one of the main approach roads that tourists use to access our seafront.”

The architects produced the airy stylish design with light-weight cladding façade, improving a redundant brownfield site in Eastbourne. Layouts make good use of the pleasant sea views.

The 6-storey nature of these units required structural design to satisfy requirements of both an exposed location and disproportionate collapse requirements within the Building Regulations. This was easily achieved using Finnforest Kerto-S engineered wood ring beams with ‘I’ beam joist floor cassettes suspended between. Speedy construction was maintained using this method.

Regency Park

  • Architect | Clague

  • Timber Frame Manufacturers | Pinewood Structures Ltd

  • Building Contractor | George Wimpey South East

To learn more about everyone our structural engineering consultants do, contact us now.